Att baka en tårta är ett roligt men tidskrävande projekt. Jag började i söndags med att göra sockerblommorna, bakade bottnarna i måndags och fyllde och dekorerade slutligen tårtan igår.

Bottnarna är gjorda efter principen lika delar där man utgår från äggen och sedan tar samma mängd socker och mjöl samt lite bakpulver. För att få chokladsmak byter man 1/3 av mjölet mot kakao och jag brukar även byta lite av det resterande mjölet mot potatismjöl för att få en lättare botten. För den som vill ha ett exakt recept är det bara att googla på tårtbotten lika delar.

140224LikaDelar

Jag fyller ofta tårtor med ett lager rårörda bär och ett lager av någon mer krämig fyllning. Den här gången blev det jordgubbar och geishafluff.

140225Cakea

För att sockerpastan ska hålla bra behöver tårtan även spacklas. Det lättaste är att använda vanlig smörkräm men jag tycker inte det är särskillt gott. Ett alternativ jag tycker är ok är att göra en marängvariant där man vispar ägg och socker över vattenbad och sedan tillsätter smör när det blivit en fin maräng. Det ger en fluffig kräm som inte smakar lika mycket smör som vanlig smörkräm. Ibland använder jag också vanlig grädde men då blir täcket lite fuktigt och tråkigt om tårtan står ett tag innan den äts.

120226Cakeb

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Post Navigation