Just nu är jag inne i en småkaksperiod. Tyvärr tycker jag ofta att de godaste sorterna inte är de vackraste men en liten knaprig kaka passar ändå väldigt bra till kaffet. De senaste sorterna jag provat är varianter av drömmar. Här delar jag med mig av ett recept på nötdrömmar som smakar starkt av nötter och är hårda med ett lite sprödare ytskikt.

Nötdrömmar (ca 16-18 st):
100 g smör
1 dl strösocker
50 g rostade, malda hasselnötter
3 krm hjortronsalt
ca 2 dl vetemjöl
Bryn smöret ordentligt och låt det sedan svalna (detta förstärker den nötiga smaken). Rosta nötterna och gnugga av löst skal. Mal sedan nötkärnorna. Rör ner sockret i smöret och tillsätt därefter övriga ingredienser. Blanda ihop till en deg med en matsked. Börja med 1 1/2 dl vetemjöl och se hur mycket som behövs för att få en fast deg.  Dela i 16-18  bitar. Rulla till små bollar. Lägg dem på en plåt med baklpåtspapper och platta till lätt med handen. Grädda mitt i 175 grader varm ugn till kakorna har fått ordentlig färg (ca 15 minuter).

140311cakes

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Post Navigation