Till gårdagens kalas bakade jag en lite annorlunda tårta med bananbottnar och kolafrosting. Receptet kommer ursprungligen från Linda Lomelinos bok Lomelinos tårtor men jag hittade det på Elins blog En doft av Nybakat.

För att tårtan ska bli riktigt hög och lyxig bakas bottnarna i två omgångar i en ganska liten form, med diameter runt 16 cm och delas sedan på mitten så att fyra tjocka, fina bottnar att bygga tårtan av erhålls. I orginalreceptet används muscovadosocker men eftersom man inte kan ha alla olika sorters ingredienser hemma tog jag farinsocker och det gick utmärkt. Gräddningstiden är ganska lång, ca en timme, så det är en fördel att ha två formar men annrs går det bra att baka bottnarna eftervarandra när man har gott om tid och sedan frysa in dem tills de ska användas.

Bananbottnar:
2 dl farinsocker
2 dl strösocker
100 g smör, rumstempererat
2 ägg, stora
6 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 bananer, stora
2,5 dl mjölk
Vispa socker och smör ljust och pösigt. Tillsätt äggen och vispa till en ljus och fluffig smet.
Blanda mjöl och bikarbonat och rör försiktigt ner tillsammans med de mosade bananerna blandade med mjölken.
Häll i två smorda och mjölade formar, ca 16 cm i diameter, och grädda mitt i en 160 grader varm ugn ca en timme.

När bottnarna svalnat kan de delas på mitten och läggas ihop med kolafrosting emellan och ovanpå (se recept nedan). Om de blivit toppiga i ugnen får även översidan skäras till så att bottnarna blir släta.

140514cake1

Kolafrostingen
50 g smör, rumstempererat
200 g philadelphiaost
3,5 dl florsocker
ca 1 dl kolasås, mängden kan varieras efter smak (se recept nedan)
Vispa smör och florsocker. Tillsätt philadelphia och vispa till en fluffig frosting. Vispa sedan i kolasås efter smak.

Kolasås
1,25 dl vispgrädde
1 dl socker
1 msk smör
Häll socker i en kastrull och värm det på medelstark värme. Rör inte om! När sockret börjar smälta och bli brunt i kanterna rör du försiktigt med en sked inåt mot mitten tills allt socker har smält. Låt stå på värmen tills sockret är gyllene, men var försiktigt så att det inte blir bränt! Värm grädden i en annan kastrull och tillsätt försiktigt. Om sockret stelnar gör det inget utan det är bara att fortsätta röra tills det löst sig igen.  Tillsätt avslutningsvis smöret och rör lite till.
Såsen kan sparas i kylskåpet i en burk eller i ett glas. Om den stelnar är det bara att värma upp den så den blir flytande igen.

140515cake

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Post Navigation