Jordgubbstårta hör sommaren till så igår gjorde jag en moussevariant till söndagskaffet. Moussen fick riktigt fin konsistens så jag delar med mig av receptet nedan. För att få en lite tåligare yta som håller bättre gjorde jag dock en separat jordgubbsfrosting att använda ovanpå och på sidorna. Även detta recept finns återgivet nedan.

Jordgubbsmousse (2 tjocka lager i en 22 cm tårta)
4 gelantinblad
300 g jordgubbar (frysta går bra om de kokas upp först)
2 dl matlagningsyoghurt
1/2 dl strösocker
3 dl vispgrädde
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Mixa jordgubbarna fint och blanda med yoghurten i en bunke. Mät upp cirka 1 deciliter av yoghurtblandningen i en liten kastrull tillsammans med sockret. Rör om och hetta upp tills blandningen börjar ryka.
Dra kastrullen från plattan, krama vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem. Vispa ner den varma blandningen i yoghurtsmeten och ställ i kylen att stelna cirka 45–60 minuter. Rör om med jämna mellanrum och kontrollera konsistensen. Blandningen ska bli tjock och krämig som  matlagningsyoghurt, och det är viktigt att den inte är för lös och rinnig eller för tjock och dallrig. Vispa grädden fast, men inte för hård och blanda ned den i yoghurtblandningen när den är lagom tjock. Fyll tårtan och låt den sedan stå ikyl och stelna minst 3 timmar.

Jordgubbsfrosting
60 g rumsvarmt smör
1/2 del florsocker
1 msk fast jordgubbssylt
100 g philadelphiaost
ev lite röd pastafärg

140707cake

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Post Navigation